Sosyal Medya:

Pompa Enerji Tüketiminde Tasarruf ve Enerji Korunması Nasıl Yapılır?

Toplam pompalama maliyeti büyük oranda işin çok başında, yani sirkülasyon sisteminin tasarım aşamasında belirlenmektedir. Akıllı sistem tasarımı bileşenlerin direncini ve pompa üzerinden aktarılması gereken boruların içindeki sürtünmeyi en aza indirmeye yardımcı olabilir. Böylece, suyun dolaşımı için ihtiyaç duyulan enerji miktarı da azalır. Bu şekilde diğer seçeneklere göre açık ara farkla en uygun pompa ekonomisini elde edebilirsiniz. Örneğin, hızlanmanın karesi ile sürtünme kaybı da artmaktadır. Bu, küçük çaplı bir borunun büyük çaplı bir boruya oranla neden daha fazla sürtünme kaybı oluşturduğunu açıklar.

 

Büyük seçilmiş pompaların maliyeti

Pek çok bina sahibi ve işletmeci, kendilerini güvende hissetmek için aşırı büyük boyutlu pompalar kurdurmaktadır. Bu, ilgili pompaların gerekenden çok fazla hidrolik güç üretmesi fakat odanın sıcaklığına hiçbir katkıda bulunmaması nedeniyle son derece maliyetli bir stratejidir. Aşağıdaki şemada, %10’luk debi artışının ısı üretimini yalnızca %2 oranında artırdığı görülmektedir. Debi iki kat artırıldığında ise ısı üretimi yalnız %12 artmaktadır. Debinin artması ayrıca boru tesisatında daha fazla gürültüye yol açmaktadır. Diğer sayfada çok daha verimli çözüm örnekleri bulunmaktadır.

 

Aynı oranda önemli olan başka bir nokta ise, iç ortamda sıcaklığın kontrolü için harcanan ek enerjinin çevremiz üzerindeki etkisidir. AB ülkelerinde tüketilen tüm elektriğin %30’unu elektrikli motorlar tüketmektedir ve sirkülasyon sistemlerinde milyonlarca bu tür motor kullanılmaktadır. Bunun iklimimizin üzerindeki anlık ve uzun vadeli tehlikeleri dikkate alındığında sistem tasarımının verimli bir şekilde yapılması ve en uygun pompanın seçilmesi daha da önem kazanmaktadır.

Algılanabilen tek bakış açısı: Ömür boyu maliyet (LCC)

Ömür boyu maliyet, bir pompanın belirli bir süre boyunca yol açtığı satın alma, kurulum, işletmeye alma, enerji tüketimi, işletme, hizmet dışı kalma, bakım ve devreden çıkarma maliyetlerinin tümünü ifade etmektedir. Ömür boyu maliyeti en aza indirmenin çeşitli yolları bulunmaktadır:

Güç tüketimi maliyetlerinin azaltılması

 

Elektrik, pompanın kullanım ömrü boyunca karşılaşılan en büyük maliyet olacaktır ve bu nedenle, en büyük kazanç elektrik tüketiminin azaltılmasıyla elde edilebilir.

Hız kontrolüyle tasarruf sağlayın

Hız kontrol ünitesi bulunmayan bir pompa aldığınızda, ilk anda daha az para ödeyeceksiniz. Fakat tüm yaşam döngüsü boyunca karşılaşılacak masrafları dikkate aldığınızda hız kontrollü cihazların faydaları açıkça görülmektedir. 10 yıllık bir süre boyunca karşılaşılan toplam maliyetin %85’i (sürekli tam hızda çalışan bir pompa dikkate alındığında) enerji tüketiminden kaynaklanmaktadır.

 

  • Değişken hız kontrolüne sahip pompaları kullanın. Bu pompalar, sürekli tam hızda çalışan kontrolsüz bir pompaya oranla %70 daha az enerji tüketir. Toplam işletme maliyetini azaltmak için kullanılabilecek tek ve en verimli yol budur. Hız kontrolüne ödenen ek maliyet, genellikle iki yıldan kısa sürede telafi edilmektedir.
  • Yüksek verimli pompaları ve motorları kullanın. Örneğin, IE2 motorlar IE3 motorlara oranla %3 – 5 oranında daha verimlidir. Son derece önemli başka bir etken ise verimli pompa kullanımıdır. Enerji verimi bakımından pompa, pompa motorundan daha önemli bile kabul edilebilir. LOWARA’nın şirket içi uzmanları bu alanda liderliği korumak için hem ürün gelişimi hem de modern üretim yöntemleri bakımından önemli bir çaba harcamaktadırlar.
  • Isıtma veya soğutma gerekmediğinde pompayı durdurun.

Kurulum ve işletmeye alma maliyetlerinin azaltılması

LOWARA’nın Hydrovar’ı gibi değişken hız tahrik sistemi kullanan pompaların kurulum ve işletmeye alma masrafı, ayrı değişken hızlı tahrike (VSD) sahip bir sistemle karşılaştırıldığında daha düşüktür. Aradaki fark, bütünleşik ünitenin VSD, basınç transmiteri, kontrol yazılımı vb. gibi bileşenleri hazır durumda üzerinde bulundurmasıdır. Ayrı bir değişken hızlı panosu kullanıldığında bütün bu işlemler ayrı ünitelerce gerçekleştirilmelidir. Bu durumda kurulum ve işletmeye alma işlemi daha karmaşık ve maliyetli hale gelmektedir.

Bakım maliyetini düşürün

Hız kontrollü bir pompa nadiren tam hızda çalıştığı için mekanik gerilim, tam hızda çalışan pompalara oranla daha azdır. Bu, bakım sıklığının azalmasını, pompa ve motor bileşenlerinin daha uzun ömürlü olmasını sağlamaktadır. İhtiyaç duyulmadığında pompanın kapatılması bakım masraflarını daha da azaltacaktır.

Pompa Sistemleri kategorisindeki diğer başlıklar