Olası bölgelendirme ihtiyaçları, alternatif ısıtma veya soğutma kaynakları ve işletme ve kontrol stratejileri tasarım sürecinin erken safhalarında dikkate alınmalıdır. Bina hakkında toplanılan bilgilere dayanarak, mekândaki ısı kayıplarını da hesaplamalı ve sıcak su sistemi talebi ile çeşitli havalandırma özelliklerini de değerlendirmelisiniz. Boru tesisatını tasarlamadan önce, her bir konum için en uygun yayıcıları ve bağlantıları seçmeli ve en iyi dağıtım yerleşimini dikkate almalı, tüm gerekli dengeleme ve düzenleme ihtiyaçlarını hesaba katmalısınız.
İki borulu sistemler
İki borulu bir sistemde besleme borusu, ısıtılan veya soğutulan suyun yayıcılara beslenmesi için kullanılmakta, dönüş borusu ise kullanılan suyu ısıtma ya da soğutma kaynağına geri getirmektedir.
İki borulu sistemlerin önemli bir avantajı, pompa gücünden tasarruf sağlamak için su akışının değiştirilebilmesi ve yönetilebilmesidir. Başka bir avantajı ise, besleme borusunun doğruca kazandan besleme yapması nedeniyle tüm radyatörlerin suyu aynı sıcaklıkta almasıdır. (Önceki radyatörden besleme durumunda bir miktar ısı yayılmakta ve su biraz soğuyabilmektedir.)
Buhar kapanları sık sık kontrol edilmelidir. Kapanlar açık kaldığında buhar, radyatörden geçerek dönüş borusuna inecek ve ısının verimli bir şekilde aktarılmasını engelleyecek ve muhtemelen tüm dağıtım sisteminin dengesini etkileyecektir.
Isıtma ihtiyacına bağlı olarak akışın radyatör üzerinden düzenlenmesi için bir termostatik vana kullanılmaktadır. Vana kapandığında, sistemdeki basınç artacaktır ve bu artışı telafi etmek için hız kontrollü pompa kullanılması iyi bir yoldur.
Büyük binalardaki çözümler
Hibrit sistemlerde ilke, her biri kendi pompasına sahip düşük kayıplı bir ısı devresi ile ayrı ısıtma devrelerinin kullanılmasıdır. Bu sistemler hidronik sistemlerin ayrılması için kullanılmaktadır. Bu, farklı alt sistemler birbirinden bağımsız olduğu için basınç koşullarını değiştirmeksizin mevcut hidronik sistemlerini genişletmeyi kolaylaştırmaktadır.
Başka bir avantajı ise bazı kazanların düşük ısılara hassas olması ve asgari akış sınırına sahip olmasıdır. Suyun arzu edilen sıcaklığa ulaşması için gereken süreyi en aza indirmek amacıyla su yalnızca düşük kayıplı ana devrede dolaştırılmaktadır. Arzu edilen sıcaklığa ulaşıldığında radyatör devresi açılır. 3 yönlü vana, radyatör devresine/devrelerine veya kazana giden akışı düzenlemektedir. Enerji tasarrufu elde etmenin başka bir yolu ise sistemde, radyatör devresinde 2 yönlü vana ve hız kontrollü pompalar kullanılmasıdır.
Sabit veya değişken debi
İki borulu kategori, sabit veya değişken debili sistemlere ayrılabilmektedir ve her bir sistem bir veya birden çok yükler için tasarlanabilmektedir.
Sabit debiye sahip iki borulu birden çok yük değerli bir sistem, sıcaklığın daha iyi kontrol edilmesini sağlamakta ve her bir yayıcıya giden sıcaklık değişmemektedir. Enerji aynı zamanda sıcaklık/fark basınç sensörleri ile birlikte değişken hız kullanılarak da tasarruf edilebilir. Bir değişken akışın ana avantajları daha küçük bir pompanın kullanılabilmesini sağlaması ve ısı ile nemi daha iyi kontrol edebilmesidir. Her bir yayıcı aynı sıcaklıkla beslenmektedir.